DI i CET

La Declaració d’Independència (DI) i el Control Efectiu del Territori (CET) són dos elements paral·lels i complementaris. Si els dos elements coincideixen en un espai curt de temps (hores, pocs dies) la seva efectivitat és complerta. En el cas que un dels dos, DI o CET, es produeixi aïllat o en un context que no permeti desenvolupar l’altre, la seva efectivitat és gairebé nul·la. La DI dona contingut polític real al CET i activa la reacció diplomàtica de tercers actors polítics, qüestió rellevant per al reconeixement internacional. El CET fa efectiva la DI perquè qui controla un territori concret demostra ser-ne l’amo i en això, precisament, es basen els estats: en ser els amos de certs territoris i tenir poder sobre la seva població.

Pot sorprendre saber que, efectivament, a Catalunya qui controla el territori, actualment i sense discussió, són els catalans. És a dir, el CET, el Control Efectiu del Territori, aquest element basic i definitori d’un Estat, ja es dona a Catalunya per part dels Catalans. Els catalans han efectuat, en el curs d’una setmana, dos gestos inequívocs de control del territori a Catalunya.

El primer, una votació on han participar més de dos milions de persones, amb urnes, paperetes, col·legis electorals oberts i cens efectiu. I tot això s’ha fet amb l’oposició frontal i la persecució activa i violenta de l’estat espanyol. Ni amb les lleis espanyoles ni amb els tribunals espanyols ni amb milers d’efectius de la policia espanyola s’ha pogut aturar, ni tant sols perjudicar greument, la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Gest clar de control del territori per part dels catalans i, el que resulta més revelador, mostra incapacitat total de control per part de l’estat espanyol, atrapat per un segle XXI en el que no se sent còmode.

El segon, una parada de país  molt rellevant, amb una mostra de cohesió i mobilització que resultarà bàsica en els pròxims dies. En l’aturada general del dimarts 5 els catalans vàrem demostrar altre volta, una capacitat imparable de control del territori. El seguiment massiu dels treballadors catalans va ser important i molt rellevant, però el més destacable, per la implicació d’amenaça estratègica que comporta, va ser el tall de les principals carreteres i autopistes del país. Un dels aspectes claus a l’hora del control efectiu del territori és dominar el flux de circulació en les principals vies de comunicació terrestre. Els catalans vàrem demostrar que aquest poder, a dia d’avui, el podem exercir sense problemes i que, en aquest aspecte, el territori és, una vegada més, nostre.

Quan algú diu que els catalans no estem preparats per fer la independència perquè ens falta ostentar el control del territori està, simplement, mentint. Els catalans estem plenament capacitats, com hem demostrat en pocs dies, per prendre el control del territori en el moment que així ho considerem oportú. Tallar carreteres i dominar-ne el flux de transit, ocupar ports i aeroports amb milers de persones disposades a quedar-s’hi i perdre’n el control, ocupar les fronteres, les centrals de producció energètica i les seus de les principals agencies espanyoles està al nostre abast. Amb un exercit civil de dos milions de persones que ja s’han enfrontat pacíficament a la policia espanyola i han vençut, el control del territori pot estar garantit. Sumar-hi el cos de Mossos d’Esquadra com al cos responsable de la seguretat interior de Catalunya en el moment adequat només incrementarà el poder immens que ja hem demostrat tenir.

Com ja hem comentat abans, el CET és un element vital per assolir la independència però necessita d’una Declaració d’Independència del Parlament per desplegar-se amb efectivitat i la màxima coordinació possible. La DI transforma les conselleries en Ministeris i els Mossos d’Esquadra en la policia nacional catalana a tots els efectes. La DI no planteja ni pot plantejar en cap cas, una independència a terminis. El què fa la DI és activar una sèrie de mecanismes que transformen l’autonomia en Estat independent a través de dues forces bàsiques: el control del territori i de les persones d’aquest territori, amb l’aplicació de la força coercitiva i la llei del nou estat, per una banda, i el reconeixement internacional per part d’estats tercers, del nou estat independent. Entre la DI del Parlament i el termini del desplegament del CET no és aconsellable que transcorrin més d’unes poques hores. Un termini límit raonable serien les 72 hores. Aquest és un límit que permet controlar les estructures necessàries per assegurar el CET i deixa una capacitat de maniobra mínima a l’estat predecessor. Només es pot traspassar aquest límit per dues circumstàncies. El primer és que, immediatament després de la DI, s’arribi a un acord de retirada de l’estat, pactat i tutelat per tercers, d’una durada no superior a tres mesos. El segon és l’escenari de repressió armada contra la població civil i, arribats al cas, guerra declarada.

L’estat espanyol no controla el territori a Catalunya. No pot fer-ho ni amb milers de policies. L’estat espanyol no pot aturar una Declaració d’Independència al Parlament de Catalunya. Els únics que poden aturar la independència de Catalunya, en aquests moments, són els diputats independentistes catalans dels grups de Junts pel Si i la CUP, fent malament les coses i incomplint la seva pròpia llei. Evitant una DI efectiva, dilatant els tempos, perdent oportunitats d’acció i lideratge, encomanant-se a una mediació i un pacte impossibles, els polítics catalans dits independentistes podrien entregar el país a un caos de desconcert i violència que significaria el col·lapse en molts fronts difícilment recuperables. Una Declaració d’Independència signada per els parlamentaris independentistes i el desplegament immediat d’un CET efectiu és l’única opció factible per a fer real la independència de Catalunya. Fem les coses bé i seriosament.

Deixem el dolor absurd, els eufemismes i les coses fetes a mitges enterrades en el trist i fosc autonomisme.

I que no tornin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: