TOTES LES OPORTUNITATS PERDUDES – IV

TOTES LES OPORTUNITATS PERDUDES – IV

Totes les oportunitats són fruit de la història. La pregunta de si Catalunya hauria gestionat millor la crisi generada pel coronavirus essent un país independent no es pot contestar allunyant-se del recorregut històric del país. Precisament perquè és una nació sense estat, no es pot considerar la possibilitat d’una gestió alternativa a la actual sense tenir en compte que totes les estructures catalanes són avui, fruit d’una arquitectura autonòmica. És a dir, colonial. No només organitzativa o de recursos, sinó de concepció i pensament. Catalunya no ha dissenyat el seu sistema de salut, ni la seva industria farmacèutica, ni la seva xarxa de producció i distribució d’aliments, ni el seu circuit educatiu, ni ha dibuixat un aparell institucional que respongui a les necessitats reals o pròpies del país.

No ho ha fet perquè cap d’aquests elements s’ha desenvolupat en un marc de llibertat, sinó de submissió. No s’ha fet una Catalunya catalana, això és, pensada en català, per catalans i per als catalans. El nostre país no respon avui a el què podria ser, sinó a el que és. I el què és està tant dramàticament allunyat del que la nostra memòria col·lectiva de poder ens fa intuir que seria en llibertat, que ens refugiem en excuses per no afrontar la veritat. Aquest món estrafet, de cinisme impotent, es reflexa de manera diabòlicament clara en els representants polítics catalans. Negant l’origen de tot, no entenen res. I el poc que entenen ho neguen, com a últim recurs per mirar de sobreviure en un món en el que la seva mediocritat serà intolerable. La classe política catalana actual no farà la independència pel mateix motiu pel que no pot ni dir una mínima veritat, ni assumir la més petita responsabilitat en tota aquesta crisi. És la sublimació de tots els errors que cal esmenar.

L’estat dels espanyols s’enfonsa. El coronavirus ha estat l’element accelerador del seu col·lapse. Econòmicament és insalvable i no hi ha cap recepta, ni clàssica ni novedosa, ni preparada ni improvisada, que l’Estat o la UE pugui fer servir per evitar-ne la fallida. Espanya caurà. I quan Espanya cau, l’autoritarisme i la violència colpeja Catalunya amb la força d’una allau. Una allau previsible, eixordadora i despietada a la qual els catalans solem contribuir amb la mateixa cadena d’errors inconscients i irresponsables, que ens obliguen a recorre el mateix camí de ruïnes i misèria una vegada i una altra. Evitem-ho aquest cop.

Evitar-ho, doncs, passa per fer el contrari del que hem fet històricament cada vegada que Castella- Espanya s’ha enfonsat en el fangar. Això vol dir, en l’episodi present, tallar sense contemplacions qualsevol pulsió de col·laboració amb l’Estat. Frenar en sec la més mínima aproximació política de Catalunya a la governabilitat, estabilitat o salvació espanyola. Evitar a qualsevol preu que Espanya ens arrossegui al seu abisme, llançant-li un flotador de formigó lligat al nostre coll. Fer tot el possible per desencadenar-nos de futur espanyol, amb la màxima contundència, sense misericòrdia, sense empatia, sense remordiments. Amb una gestió diplomàtica dura de desassimilació urgent, un pla de contingència que passi única i exclusivament per la protecció i salvació de Catalunya, i la preparació exhaustiva i urgent d’un mecanisme immediat de dissolució de l’estat dels espanyols en terra catalana. Ergo, independència. Total, absoluta, unilateral, decidida, ferotge, egoista, irreversible i definitiva.

Prou de contes de fades, perquè si no fem això, ens trobarem en una pel·lícula de zombis on els zombis serem nosaltres.

En el pròxim i últim article d’aquesta sèrie, explicaré què cal per fer-ho possible.

2 respostes a “TOTES LES OPORTUNITATS PERDUDES – IV”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: