PRIMÀRIES AMB CARÀCTER

Un dels errors més importants de l’independentisme ha estat confiar la tasca de fer la independència a qui no estava preparat per fer-la. La diferència fonamental entre algú que està efectivament preparat per fer quelcom concret i real,  i algú que viu de dir que pot fer-ho però que no en serà mai capaç, s’observa en els resultats. El resultat d’atorgar el lideratge del procés independentista a Catalunya a uns líders competents, coherents i ben preparats hagués sigut l’estat català, lliure, sobirà i independent. Per contra, el compte de resultats dels suposats líders actuals del procés és un llarga llista de despropòsits, inoperància, cinisme i caos.

Una societat políticament empobrida, on la capacitat per reconèixer els líders adequats està tant reduïda que es confon el lideratge amb el messianisme, és una societat exposada a les més perilloses dosis de mediocritat governamental. El somriure desvergonyit amb el que es passegen els líders que han conduit Catalunya a la ruïna política no és només fruit d’una casposa concepció de l’estructura del poder i de les fonts que el generen, també d’una llastimosa incapacitat per reconèixer la responsabilitat que s’ostenta. El lideratge malentès i nociu de la casta política catalana és, també, conseqüència d’un circuit social que ha renunciat a la imprescindible fiscalització als poders i al retre comptes polític per conformar-se amb la protesta victimista, inoperant i frustrant.

Canviar la cultura política del país, formar dirigents coherents, amb valors ferms i inqüestionables dots de lideratge és una necessitat de país. No es pot demanar al poble que lideri políticament un país ni als polítics que no assumeixin la seva enorme responsabilitat. Les iniciatives de Santiago Espot, amb la creació de l’Escola Caràcter i la de Jordi Graupera, amb la proposta de primàries independentistes, són dos intents seriosos i valents de transformar la cultura política democràtica del país i fer-la avançar cap a espais de més obertura, més debat, més preparació, i útils i autèntics lideratges. Mentre Espot i el seu equip formaran a Caràcter líders preparats per entomar els immensos reptes que Catalunya té plantejats, els processos de primàries que proposa Graupera sacsejaran l’esgotat i encarcarat panorama polític català, creant un abans i un després en la concepció que la societat té de l’activitat política, els mecanismes per participar-ne, el debat enriquidor, el retre comptes i l’assumpció de responsabilitats.

Els projectes de Caràcter i de Primàries són dues maneres constructives i valentes d’enfrontar-se a el caos que ha generat la irresponsabilitat i el cinisme en la cultura catalana. Són dos mecanismes complementaries, dos míssils en la línia de flotació de l’autoritarisme dels mediocres, que ataquen paral·lelament els pilars de la impostura ademocràtica actual: el búnquer partitocràtic i la manca de lideratge efectiu. Apuntar-se a aquestes dues iniciatives significa reforçar les possibilitats d’independència del país i transformar-lo per assolir una societat més lliure i justa, més rica i plural. Donem-los tot el suport, ajudem-los en el que calgui i formem-ne part. Són la part creativa, la cara positiva i l’oportunitat perfecte que el país necessita i mereix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: