EL SALT

L’autodeterminació consta de dues parts: la decisió d’autodeterminar-se i la realització efectiva d’aquesta decisió. Catalunya va exercir la primera part del seu dret d’autodeterminació el primer d’octubre. L’autodeterminació, com tota acció humana, necessita d’una primera fase, la de la decisió, per a iniciar-se, i d’una segona fase, la de l’acció, per fer-se efectiva.

Imaginem-nos una persona que fa un salt. La primera part de l’acció consisteix en pensar el salt i determinar-se a fer-lo. Decidir saltar. Voler saltar i dir-se a un mateix que si, que es vol fer un salt.  Això ho fa la ment. Quan la decisió està presa, la ment ordena al cos de contraure els músculs, flexionar les cames, inclinar-se endavant i activar tota la maquinaria necessària per saltar. Per fer el salt efectiu, real i complert.

La celebració del referèndum d’autodeterminació i la victòria del Si a la independència va suposar la primera fase del camí. Pensar col·lectivament en el salt ( l’Estat Català lliure, sobirà i independent) i determinar-se i ordenar-se, a través d’una decisió ferma i seriosa, en fer d’aquesta decisió, quelcom real. La primera fase del salt, és a dir, de l’autodeterminació, doncs, es va realitzar amb èxit.

Però aquesta decisió no serveix per a gaire cosa si no es completa amb la segona fase de l’autodeterminació: l’acció. Un cop presa la decisió seriosa i vinculant de saltar, s’ha de saltar. Si el cos no s’activa per donar compliment a la voluntat de saltar, ens quedem quiets. Catalunya s’ha quedat quieta, havent pres la decisió de saltar. Sembla evident que la part encarregada de fer efectiva la decisió, l’acció, no ha acomplert la seva feina. Encara.

La segona part de l’autodeterminació consisteix, en el cas de Catalunya, en eliminar l’estat espanyol del territori català. Fer efectiu el salt, és a dir, el mandat democràtic del primer d’octubre i el Si a l’Estat Català independent, significa activar tots els mecanismes possibles per reemplaçar les estructures de poder d’obediència espanyola a Catalunya per estructures de poder real obedients a la decisió del poble, les lleis i les institucions catalanes. Aquesta feina no es va fer quan estava previst fer-la i el seu no-acompliment ha comportat greus problemes i complicacions. Res, però, que no sigui esmenable.

El poble de Catalunya va decidir democràticament fer el salt cap a l’Estat Català en la primera fase del seu inalienable dret d’autodeterminació. La segona part, encarregada als polítics, estaments i institucions catalanes, no s’ha materialitzat. Les excuses per no haver-la realitzat són tant ambigües i discutibles com clara i indiscutible la seva manca de credibilitat. L’incompliment de la part encarregada als dirigents polítics, el desplegament de l’Estat independent, lliure i sobirà de Catalunya, doncs, no s’ha realitzat. Aquest flagrant i perillós incompliment de contracte en l’acció per fer efectiva la segona fase de l’autodeterminació, per part d’uns polítics que no han estat a l’alçada del moment ni del poble, ha fet que l’autodeterminació fos incomplerta i inefectiva. Per fer efectiva la segona fase de l’autodeterminació i per tant, fer real i complert tot el procés, cal que les institucions catalanes estiguin en mans de polítics adequats i deixin d’estar-ho en mans de polítics inadequats.

Aquesta decisió transcendental, la de donar el poder de representació política a les persones adequades per a fer efectiva la segona fase de l’autodeterminació del país, recaurà, més d’hora que tard, altre cop en el poble de Catalunya, que és l’únic capaç de fer la independència de Catalunya, i per tant l’únic capaç d’evitar-la. Per completar aquesta segona i definitiva fase d’autodeterminació caldrà prendre decisions tant valentes, arriscades i encertades com les que van fer possible el primer d’octubre. La responsabilitat, aquesta si, serà sempre nostre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: