L’EFECTE GRAUPERA

Si una papallona mou les ales a Brussel·les, Jordi Graupera recull trenta-mil signatures a Barcelona. I espera’t. Menystenir el poder de les xarxes socials és més irresponsable que negar l’existència d’unes connexions humanes tant reals com rotundes. Hi ha qui no s’ha mogut del segle XIX esperant que la gent del XXI no ens adonéssim que ja no emboliquem els entrepans amb paper de diari. Quan Jordi Graupera sigui escollit alcalde de Barcelona brindarem en silenci. Que el dringar de les nostres copes no perjudiqui la deliciosa harmonia de la ranera de l’autonomisme expirant. Anys d’exposició mediàtica patrocinant unes idees en les que cada dia creia menys, amb les que discutia internament sense atrevir a contradir-les, a contradir-se, han forjat un Graupera inesperat. Hi ha qui llueix tota la vida l’uniforme de bomber i el dia que veu foc hi tira gasolina. Hi ha qui té por al foc però quan el veu s’ho juga tot per apagar-lo.

Graupera caminarà sobre unes brases roents recolzant-se en unes crosses enverinades. Si ell i els seus amics són un actiu, les seves crosses són tant radioactives que aviat poden enverinar qualsevol iniciativa, qualsevol coherència, qualsevol idea decent que el filòsof posi sobre la taula. Si jo ho sé, Graupera ho sap el doble, i si ha decidit nedar entre taurons és que està segur de nedar més ràpid que ells. Veurem. Les coses no són fàcils. Les tampes, abundoses. Però si una cosa bona té el professor és que porta anys vivint en una societat civilitzada i lliure, amb un grau de duresa i realisme social descomunal. Qui no hagi viscut als Estats Units no pot entendre fins a quin punt els nord-americans representen l’essència europea en tots els límits. Aquesta vida d’aire respirable segur que ha estat determinant perquè el doctor Graupera hagi decidit saltar sobre una política catalana en flames, i mirar de construir uns tallafocs nobles i útils.

Quan coneixes la llibertat no pots desitjar res més amb tanta força. La política és com l’amor. Però en una colònia corrompuda i aterrida ets pots desenamorar fàcilment. El periodista Graupera no juga sol i té un equip talentós, però sap que tots els Sols del processisme s’assemblen, juguen tant brut com poden i naveguen amb el vent a favor en la tempesta de caos i contradiccions que han col·laborat a crear. En viuen d’ofegar el país. La mediocritat també té amics, però enfrontada al talent i a l’ambició sense contradiccions no té tant de marge com fins ara. El problema més evident de Graupera serà fer entendre a la gent de bona fe la necessitat de votar diferent. De votar millor. De votar bé. La propaganda és gratuïta però el consumidor està saturat i tant despistat que reconduir-lo a posicions lògiques serà la tasca més titànica. Quan la unitat és una excusa la veritat salta pels aires, del talent en fan bistecs i on hi podria haver ordre i aventura hi segueix creixent l’heura en l’arbre mort.

En una terra d’herois vençuts la política gira com una baldufa mal llençada. Les coses ben fetes, pensades correctament, amb els temps mesurats i els objectius definits passen a les novel·les. Els genis de carn i ossos tenen problemes d’ossos i carn. Graupera coneix els seus enemics però, per sort, encara no tots els seus amics. I com que la ciutat de Barcelona ha maltractat Catalunya com només un rorqual embogit pel dolor d’una ferida pot fer-ho a les onades, el “territori”, el “rerepaís”, ingràvid, cansat i vell, espera alguna senyal de senderi. Però no esperarà eternament, perquè no pot. Si les contradiccions i les llistes fetes per agrada a tothom fan descarrilar el projecte, serà que el projecte no és possible. Encara. Però això no ha de ser motiu, en absolut, per virar el rumb. N’estem farts d’assenyalar Amèrica sentint-nos Liliput. Tenim les golfes plenes de records però ens fa por pujar-hi, perquè ens fa pànic entendre que hem estat fent el préssec durant massa temps.  El dia que Jordi Graupera sigui alcalde de Barcelona soparem poc, beurem amb mesura i anirem a dormir d’hora. Que tindrem una feinada d’escàndol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: