ETERN XANTATGE

Els mecanismes d’autodefensa col·lectiva que hem desenvolupat els catalans per protegir-nos de la llarga i cruenta ocupació física i mental del nostre país, ens han servit per sobreviure com a poble, contra tot pronòstic, fins a principis del segle XXI. Aquest mateixos mecanismes són, avui, el plom lligat al coll que ens enfonsa en un pestilent fangar d’ absurdes contradiccions. Hem guanyat la nostra guerra amb allò que en deien Espanya ja fa temps, però no som capaços d’entendre-ho ni actuar en conseqüència perquè l’autentica batalla, la important i bàsica, la tenim amb nosaltres mateixos. Els mecanismes col·lectius que ens alimentaven mentre perdíem són ara un verí que no ens deixa entendre que hem guanyat.

La mateixa raó per la qual els líders catalans fan mans i mànigues per desaprofitar qualsevol oportunitat per explicar al món l’autèntica naturalesa del conflicte per la independència de Catalunya, és la mateixa raó per la qual resulta tant senzill vendre tronats guions dramàtics a una majoria de catalans i catalanes de bona fe. La raó per la qual una majoria de catalans permeten que el procés d’alliberament nacional el liderin unes persones i unes formacions que han demostrat reiteradament i en el millor dels casos, esser completament ineficaços per fer la independència, és la mateixa raó per la qual el govern espanyol pot permetre’s destruir el seu estat davant de tothom i a tots els nivells i que el seu poble no es revolti al carrer.

Catalunya serà lliure quan s’alliberi de la part de si mateixa construïda per resistir. Catalunya podrà avançar cap a un futur més saludable quan es desprengui de la cuirassa de ferro colat que la protegia de la violència espanyola però que ara la manté fixada en el femer d’un xantatge etern, una sínia podrida on cap corda la lliga però que arrossega penosament i per inèrcia. Que caldria destruir totalment el sistema de partits del país, capgirar l’ordre associatiu, superar tota una generació política corcada, desaprendre la doctrina autonòmica i fer aflorar, temeràriament, tota la femta covada d’anys de violència soterrada i amenaça latent no ho va preveure ni el més omniscient dels oracles. Avui, l’únic camí sensat que ens queda és la més arriscada de les travessies. Tots els senyals que ens aconsellen transitar pels bucòlics paratges del pacte i la mediació són pintats per sonats Ponç Pilats que, davant la carnisseria final, se’n rentaran les mans i ens demanaran que no cridem tant que els aixafem la migdiada.

Si l’estat espanyol manté presos als polítics catalans és perquè els resulten útils com a factor propagandístic. Saben que els catalans cauran en el xantatge emocional d’ERC i PdCAT i que s’enredaran en guerres estèrils per no arribar enlloc, mentre l’estat espanyol guanya temps, podreix la situació i recarrega les seves armes per fer veure que encara és un adversari a tenir en compte. El camí més prudent i assenyat pels catalans consisteix en ignorar completament l’estat espanyol, deixant que cremi en somort, i aïllar políticament a qui li fa el joc dins del país. Les organitzacions ERC i PdCAT no tenen ni la convicció ni els valors necessaris per actuar contra la seva pròpia naturalesa, que és la rendició disfressada de pacte, davant l’estat. Els presos, els llaços grocs, els memorials de greuges victimistes i els tours europeus de l’estrella mediàtica Puigdemont no serveixen per acostar Catalunya a la independència, sinó per refredar l’ànim d’un poble que el primer d’octubre va entendre alguna cosa, però que, saturat de propaganda processista, sembla voler oblidar. La cuirassa, l’autodefensa, l’estimball de sempre.

Sóc optimista. No sóc cap cínic. Només una persona amb un caràcter rebel i impulsiu que ha detestat sempre, per sobre de tot, la mentida i l’engany. La sublimació de l’engany és el xantatge emocional. Quan s’aplica a tot un poble per incapacitat o covardia no tant sols resulta odiós, sinó que és deure de qualsevol persona assenyada combatre’l amb totes les forces.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: