Racista!

Deixeu-me recordar-vos què és un racista. Un racista és una persona que, primer, creu que els humans ens dividim en diferents races i, segon, que una d’aquestes races, normalment la del racista, és superior en alguns, diversos o tots els aspectes en relació a la resta de races i que per tant, mereix dominar-les i obtenir-ne privilegis.

Deixeu-me recordar-vos què és un xenòfob. Un xenòfob és una persona que sent odi cap als estrangers i els seus costums. Tant el racisme com la xenofòbia solen anar de la mà, perquè qui creu que la seva raça és millor, és a dir, superior, fàcilment veurà les costums de les que consideri races inferiors com a salvatges i contraproduents.

Jo estic convençut que existeix una sola raça: la raça humana. No crec, doncs, que hi hagi cap raça superior ni inferior en cap cas. Així doncs, i segons la definició que els catalans fem del racisme, jo no encaixo per enlloc amb aquest qualificatiu. En segon lloc, i en general, no tinc cap problema amb les costums dels estrangers. Que els espanyols facin la migdiada, els holandesos cuinin amb mantega o els xinesos es mengin els escorpins i les formigues no em genera cap sentiment d’odi. Considero desagradables i difícilment comprensibles algunes costums estrangeres, com ara la caça indiscriminada de balenes dels japonesos o la falta de la més mínima higiene en els carrers de Nova Delhi, per exemple. I si, ho accepto. Considero odioses, menyspreables i criminals algunes costums, com l’ablució del clítoris de les nenes en algunes regions d’Àfrica, la lapidació de les dones en alguns països islàmics o el tractament injust i malvat que reben els gais en massa països del món.

Entendreu que qual algú em diu racista o xenòfob, el primer que penso és que aital individu no té ni idea del què és un racista o un xenòfob. El mecanisme mental que fa que algunes persones reaccionin etiquetant-me de racista per dir coses com “Catalunya, dels catalans.” o “Els catalans som europeus i occidentals. Els africans, no.” és, en realitat, un mecanisme de defensa. Etiquetar-me de racista fa que, automàticament, qui m’etiqueti es consideri protegit. En general això fa és desplegui un estol d’insults, desqualificacions i proto-arguments que poden servir per combatre primitivament a un racista, posant-se al seu nivell. Però resulta que, com que jo no sóc ni racista ni xenòfob, les idees preconcebudes per enfrontar-s’hi no serveixen ni per rebatre les meves idees ni per establir el mínim diàleg constructiu.

Per això em resulten tan avorrits i insubstancials els atacs de la gent que intenta penjar-me una etiqueta que no em correspon. Al mateix temps, com que tampoc sóc un cínic, em preocupen la superficialitat i les tendències aïllacionistes d’un sector ampli de la societat catalana, incapaç de mantenir debats racionals i civilitzats amb persones que no comparteixen les seves idees.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: